GÖRÜNTÜLÜ

Emek ve Demokrasi Güçleri eylemde: Wan halkının iradesi gasp edilemez

Wan'da halkın iradesine dönük gerçekleştirilen darbeyi protesto eden ve alınan yanlış karardan derhal geri dönme çağrısında bulunan Emek ve Demokrasi Güçleri, , “Sokaklar bizimdir, asla boyun eğmeyeceğiz” diye vurguladı.

İRADE GASPINA KARŞI EYLEM

Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının iadesi kararının geri çekilmesi ve mazbatanın AKP adayına verilmesini, İstanbul Kadıköy'de protesto etti.

Eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilleri Çiçek Otlu, Kezban Konukçu, Celal Fırat, Emek Partisi (EMEP) Milletvekili İskender Bayhan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, DEM Parti Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyeleri, birçok siyasi kurum ve partinin yanı sıra halk katıldı. “Wan halkının iradesi gasp edilemez” pankartının açıldığı eylemde sık sık “Biji berxwedana Wan’ê”, “Her yer Wan her yer direniş” sloganları atıldı.

Eylemde ilk sözü alan DEM Parti İstanbul Eşbaşkanı Murat Kalmaz, “AKP-MHP faşist bloğu yargı kılıfıyla belediyeyi gasp etmeye çalışıyor. 10 yıldır direnişimizi kırmaya çalıştılar. Hiçbir zaman AKP'nin kayyum politikalarıyla, baskıyla direnişimizi kıramayacaklar. O belediyeler geri alınana kadar direnişimize devam edeceğiz” diye konuştu.

‘WAN’IN İRADESİ KAYYUM REJİMİNE CEVAPTIR’

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Wan’daki sonuçların 'tarihte eşine az rastlanır bir zafer' olduğuna vurgu yapan Otlu da, “Van halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü Dem Parti’ye kazandırmış, İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirmiştir. Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyum rejimine verilen bir cevaptır" ifadelerini kullandı.

HUKUKSUZLUK VURGUSU

Wan’daki girişimin halk iradesini yok sayan bir anlayış olduğunu ifade eden Otlu, "Abdullah Zeydan, Van halkının Büyükşehir Belediye Eşbaşkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" diye belirtti.

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, "Saray iktidarına sesleniyoruz: Ne Kürt halkı ne Türk emekçileri sizin bu baskınıza asla ve asla boyun eğmeyecektir. AKP iktidarı, tek adam rejimi Wan halkının iradesini çalmaya kalkıyorlar. Size irademizi asla ve asla teslim etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

‘BUGÜN SOKAĞA ÇIKMAZSAK YARIN ÇOK GEÇ OLACAK’

Ezilenlerin Sosyalist Parti (ESP) Genel Başkanı Şahin Tümüklü, "Kurdistan'da faşist sömürgeci rejim kayyum politikasını 10 senedir deniyor. Her seferinde Kürt halkının direnişiyle, serhıldanlarıyla karşı karşıya kaldı. Kürt özgürlük mücadelesiyle Türkiye işçi sınıfının mücadelesini birleştirmek göreviyle karşı karşıyayız" diye belirtti. Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına söz alan Muhammet Hizmetçi ise, "Faşizmin hüküm sürdüğü bu coğrafyada sokağa çıkmadan, mücadele etmeden hiçbir hak elde edemeyiz. Kürt halkı boyun eğmiyor. Bugün Wan'da, Şırnak'ta gösterilen irade, bugün Kürt halkının her yerde gösterdiği irade bize bir şey öğretiyor. Bugün sokağa çıkmazsak, mücadele etmezsek yarın çok geç olacak" şeklinde konuştu.

‘SOKAKLAR BİZİMDİR’

HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir de, “Wan’a uygulanmak istenen kayyum politikasına karşı bir aradayız, biz güçlüyüz. 31 Mart akşamı Türkiye halkları, Kurdistan halkı AKP-MHP iktidarına son vermiştir. Biz güçlüyüz, biz kazandık. Her türlü hileye başvurdular, binlerce sahte seçmen taşıdılar. Buna rağmen kazanamadılar. Sokaklar bizimdir, direniş bizimdir. Asla boyun eğmeyeceğiz” dedi.